Posni keksići ( vegan )

ŠAH ROLADA - sitni kolač

 


Veoma izdašan kolač, kremast, dekorativan, koji je sigurno jedan od favorita mog supruga kad su u pitanju sitni kolači.

Potrebni sastojci:

- za žuti biskvit:
  • 3 jaja
  • 180g šećera
  • 180g brašna
  • 3 kašike ulja
  • 3 kašike vode
  • pola kafene kašičice praška za pecivo
- za tamni biskvit:
  • 3 jaja
  • 180g šećera
  • 180g brašna
  • 3 kašike ulja
  • 4 kašike vode
  • pola kafene kašičice praška za pecivo
  • kašika kakao praha
- za fil:
  • 1/2l mleka
  • 10 kašika šećera
  • jaje
  • 5 kašika gustina
  • 2 vanil šećera
  • 150g margarina ( maslaca )
- još je potrebno:
  • oblatne

Priprema:

- Žuti biskvit:
Odvojite belanca od žumanaca pa ih mikserom umutite u čvrst sneg.
Žumanca sjedinite sa šećerom, izmiksajte, pa im dodajte brašno, ulje, vodu i prašak za pecivo.
U smesu lagano pretresite belanca, pa sve zajedno promešajte drvenom varjačom.
Pecite u podmazanoj tepsiji koja je veličine kao jedan list oblatne.
- Tamni biskvit:
Odvojite belanca od žumanaca pa ih mikserom umutite u čvrst sneg.
Žumanca sjedinite sa šećerom, izmiksajte, pa im dodajte brašno, ulje, vodu i prašak za pecivo i kakao prah.
U smesu lagano pretresite belanca, pa sve zajedno promešajte drvenom varjačom.
Pecite u podmazanoj tepsiji koja je veličine kao jedan list oblatne.

Ostavite kore da se ohlade, zatim ih presecite na 8 uzdužnih traka.
Dobićete 8 žutih i 8 tamnih traka.
Za jednu roladu je potrebno 2 žute i 2 tamne trake kora.

Fil:
3dcl mleka stavite da se kuva sa 10 kašika šećera.
Za to vreme pomešajte 2dcl mleka, jaje, gustin i vanil šećer, tako da nema grudvica.
U ključalo mleko prelite smesu i kuvajte dok se ne zgusne stalno mešajući.
Nakon što skuvate fil, preručite ga u drugu posudu i prekrijte sa streč folijom.
Ostavite ga da se ohladi.
Margarin sobne temperature dobro izradite mikserom pa u njega dodajte ohlađen fil.
Sve dobro izmiksajte.

Pokvasite dve, čiste kuhinjske krpe sa mlakom vodom, dobro ih ocedite od viška tečnosti, zatim jednu raširite na radnu površinu, na nju stavite list oblatne, a preko  drugu krpu, zamotajte krajeve, i ostavite oblatnu oko 5 minuta da omekša.
Isto će te uraditi i sa preostalim oblatnama.

Slaganje kolača:

Na omekšali list oblatne,  namažite fil na uzdužnu stranu, u vrlo tankom sloju, na 1/3 oblatne.
Na fil, uz samu ivicu uzdužne strane stavite žutu traku pa je premažite sa preostale tri strane sa filom.
Pored nje, "zalepite na fil" tamnu traku, pa i nju premažite u tankom sloju sa preostale dve strane.
Na žutu traku, od gore, stavite tamnu traku, premažite filom.
Pored nje, stavite žutu traku, koja će doći preko tamne kore.
Zarolajte sve zajedno sa oblatnom, tako da dobijete pravougaoni rolat.
Zamotajte ga u foliju, i odložite u frižider.
Isti postupak uradite sa svim preostalim materijalom.

Dobiju se 4 velika rolade, veoma je izdašan kolač, od malo jednostavnih sastojaka a veoma ukusan i dekorativan.

Hvala Vam na čitanju! 💗
Do novog recepta, ostajte mi zdravi i siti, voli Vas "Ivana u kuhinji"! 
PRUŽITE MI PODRŠKU NA YOUTUBE KANALU( BESPLATNO):  https://bit.ly/3aiCUyT

FACEBOOK GRUPA GDE MOŽETE PODELITI SVOJE RECEPTE I DRUŽITI SE SA NAMA: https://www.facebook.com/groups/395485067963650


Коментари