Posni keksići ( vegan )

PAZARSKE MANTIJE

 

https://studio.youtube.com/video/FPI6h1ZvUlU/edit

Kad Sremica napravi mantije, bude prste da poližeš! Poželećete da ih pravite još danas!

Potrebni sastojci:

  • 700g brašna
  • 1 supena kašika soli
  • 2 supene kašike suncokretovog ulja
  • oko 420 - 450ml vode
  • 400g mlevenog mesa
  • 50ml mineralne gazirane vode
  • 1 supena kašika ulja
  • 3 velike glavice crnog luka (isečenog)
  • so
  • biber
  • 100g margarina
  • 50 - 100g ulja 
Priprema:

U brašno,staviti so, ulje i polako dolivati vodu da se umesi glatko, mekano testo.

Testo ostavimo da odmori oko 15 minuta.

Podelimo ga na 10 jednakih loptica, a zatim svaku lopticu oklagijom razvijemo na veličinu tanjira, oko 22 - 24cm.

Rastanjene jufke ostavimo da odmore oko 10 minuta.

Za to vreme otopimo margarin na laganoj vatri i pomešamo ga sa uljem. Ovom smesom ćemo prelivati rastanjene jufke.

Nakon što su rastanjene jufke odmorile, uzmemo prvu jufku između dlanova, prabacujući je sa jedne strane dlana na drugu ( pogledaj snimak, link ispod slike). Jufka će se lagano razvući i dobićemo veći prečnik. 

Položimo je na sto, na nju nanesemo kašiku, dve pripremljenog premaza od margarina i ulja, te prstima lagano namažemo celu površinu jufke. 

Postupak ponavljamo sa svim jufkama, tako što ih ređamo jednu na drugu, premazujući nakon što ih razvučemo, i spajajući im krajeve.

Na kraju će te dobiti svih deset složenih jufki, jednu na drugoj, kao lisnato testo.

Prstima lagano razvlačeći sad jednu veliku naslaganu jufku, razvlačimo što je više moguće u oblik pravougaonika. Testo se lako razvlači, veoma je mekano, i ovaj deo postupka ne zahteva posebnu veštinu.

Nakon što smo ravukli jufku što tanje, isečemo je na kvadrate, približne veličine 4x4cm.

Za nadev mleveno meso spojimo sa vodom, solju i biberom po ukusu i isečenim lukom, te sve dobro spojimo.

Uzmemo jedan isečeni deo testa u šaku, a drugom rukom uzmemo  nadev veličine kao manji orah, i stavimo na sredinu testa. 

Rukom kojom smo uzeli nadev zatvaramo mantiju tako što ćemo spajati dijagonalne ivice, prebacujući sa jedne na drugu stranu.

Nauljimo okruglu tepsiju, pa ređamo gotove mantije oko oboda tepsije prema sredini.

Premažemo ostatkom smese od margarina i ulja, pa stavimo da se peku dok ne postanu zlatno-braon boje ( na 250C oko 25minuta kod mene)

Poslužiti tople uz kiselo mleko i uživati u fantastičnom ukusu prelepih mantija!

Коментари

Постави коментар