- Преузми линк
- X
- Имејл адреса
- Друге апликације
- Преузми линк
- X
- Имејл адреса
- Друге апликације
VIDEO RECEPT:
https://www.youtube.com/watch?v=M73Vr1jJzt8
Svi smo se ponekad našli u situaciji dok smo odrastali da je bilo poteškoća, nemaštine... Ipak smo bili srećni, zdravi... U tom periodu je bio pravi izazov prehraniti porodicu, ali su žene uvek uspevale, a da deca nisu ni osećala da im nešto fali. Tako je i nastao ovaj recept koji smo često jeli u mom detinjstvu, od malo sastojaka, lep i zasitan obrok. Danas možemo svašta da priuštimo, ali uvek rado spremam jela iz svog detinjstva,i moja deca ih obožavaju!Đuveč sirotanac
Potrebni sastojci:
- 500g krompira
- pirinadž (koliko stane u šoljicu od kafe)
- 1 crni luk
- domaća slanina
- začini ( so, vegeta, biber, slatka začinska paprika )
- ulje ( kašika - dve )
Priprema:
U dublju šerpu koja sme u rernu, stavimo kašiku - dve ulja, i premažemo dno.
Crni luk očistimo, isečemo na sitno i poređamo na dno šerpe.
Krompir očistimo, operemo i isečemo po dužini.
Poređamo ga na isečen crni luk.
Izmerimo pirinadž u šoljici za kafu, pa ga isperemo pod mlazom vode.
Istresemo ga ravnomerno preko krompira.
Trake sečene slanine poređate preko pirinča. ( Količinu odredite sami, kod nas je komad slanine po osobi, ali možete prilagoditi svom ukusu. )
Za preliv đuveča izmeriti 5 šoljica vode ( merite sa istom šoljicom sa kojom ste merili pirinadž). U vodu dodati začine: kafenu kašičicu soli, pola kafene kašičice suvog začina, pola kafene kašičice bibera i pola kafene kašičice slatke začinske paprike ( aleve).
Dobro preomešati pa tečnošću preliti đuveč.
Prekriti ga alu-folijom i staviti u rernu da se peče.
Peći 1h na 250C, zatim skinuti foliju i ostaviti da se slaninica zapeče ( oko 10 - 15minuta ).
Zimi uvek jedemo uz turšiju, tad imamo domaće slanine i turšije :) , ali podjednako prija uz sezonske salate.
Po želji u đuveč možete staviti i šunke, suvog vrata, ili po želji... Ja to ipak ne radim, jer ga se ovakvog sećam iz detinjstva i prosto ga takvog "sirotog" i volimo.
Isprobajte recept pa javite svoj utiske.ž
Do tad, ostajte mi zdravi i siti :)
FB grupa gde možete deliti svoje recepte:
Коментари
Takva jela su najlepša!
ОдговориИзбриши