Posni keksići ( vegan )

LISNATA POGAČA-SVEČANA, MEKANA,NEODOLJIVA DOMAĆA POGAČA


 SVEČANA POGAČA - PONOS SVAKE PRAVE DOMAĆICE


Ova svečana, mekana kao pero pa još lisnata pogača će biti pun pogodak na Vašem stolu! Prvo će mamiti izgledom a potom i ukusom, nećete moći da prestanete da jedete njene ukusne, razlistane slojeve.

POTREBNI SASTOJCI:

  • 1KG BRAŠNA ( + ZA POSIPANJE)
  • KOCKA KVASCA ( 40G )
  • 3 KAFENE KAŠIČICE ŠEĆERA
  • 200ML MLEKA
  • 200ML KISELE ( MINERALNE GAZIRANE ) VODE
  • 150ML ULJA
  • 125G KISELOG MLEKA
  • 2 JAJA
  • 1 KAŠIKA JABUKOVOG SIRĆETA
  • 2 KAFENE KAŠIČICE SOLI
  • 1/2 KESICE PRAŠKA ZA PECIVO
  • 100G MARGARINA/PUTERA ZA PREMAZIVANJE

Priprema:

U toplo mleko dodati šećer, izmrviti kvasac i dodati kašiku brašna. Promešati i ostaviti na toplom oko 5minuta da se kvasac aktivira.

U nadošli kvasac sipati redom: kiselu vodu,ulje, kiselo mleko, jaja, jabukovo sirće, te sve dobro izmešati. Dodati pola količine brašna pomešane sa praškom za pecivo i solju, te sve zajedno izmešati. Dodavati postepeno preostalo brašno i zamesiti mekano, glatko testo. Ostaviti ga na toplom mestu da naraste.

Naraslo testo preručiti na radnu površinu, podeliti ga na 3 jednaka dela, pa svaki deo podeliti na još 4 dela, tako da na kraju dobijete 12 jednakih delova. Svaki deo ponovo premesiti i oblikovati loptu. Ostaviti oblikovane lopte pokrivene svega par minuta, da testo odmori.

Jednu loptu testa rastanjiti oklagijom prečnika plitkog tanjira, oko 20cm, pa gornju stranu testa premazati puterom sobne temperature. Staviti ga sa strane. Sledeću loptu testa razviti na istu veličinu kao prethodnu, na gornju stranu premazati puter, pa je prebaciti preko prethodne ravučene jufke, tako da budu jedna na drugoj. Treću loptu testa razviti i namazati, pa složiti preko druge razvučene lopte ( jufke ), četvrtu jufku razvući oklagijom na istu veličinu kao prethodne tri, ali je ne premazivati, nego samo složiti na prve tri jufke. Isti postupak ponoviti sa preostalih 8 jufki. Dobićete 3 naslagane jufke. Ostavite ih 5 minuta da se odmore.

Oklagijom razvući prvu naslaganu jufku na debljinu 0,5cm. Zarolati je po dužini pa preseći na 8 jednakih delova. Isečene delove složiti po rubu tepsije ( 26cm ). 

Drugu naslaganu jufku ravući u krug debljine 1 cm. Iseći je na 8 jednakih trouglova ( krug presećete na pola, svaku polovinu još na pola, zatim svaki dobijeni deo presečete još na pola - postupak kao za sečenje kiflica ). Po sredini trougla napraviti prorez sa nožem, ( samo po sredini, ne do kraja ) pa stranu gde ima jedan kraj provući kroz otvor, uvrćući prema donjoj strani, ređati između poslaganih delova u tepsiju.

Treću jufku rastanjiti takođe na debljinu 1cm, zarolati po dužini i preseći na 4 jednaka dela. Dobijene rolate staviti u sredinu tepsije.

Pokriti pogaču, i ostaviti na toplom 1/2h da naraste.

Umutiti 1 jaje sa 2 kašike mleka, premazati pogaču i posuti susamom, čia semenkama, kimom, ili po želji. Peći u zagrejanoj rerni na 180C dok ne porumeni (kod mene 35minuta - vrema pečenja prilagodite svojoj rerni )

MOJ YOUTUBE KANAL: https://bit.ly/3aiCUyT

PRUŽITE MI PODRŠKU NA FB: https://www.facebook.com/Ivanaukuhinji

FB GRUPA "IVANA U KUHINJI" ZA RAZMENU RECEPATA:https://www.facebook.com/groups/395485067963650





Коментари

Постави коментар