PIROGE - NACIONALNO UKRAJINSKO JELO

 NACIONALNO UKRAJINSKO JELO


                           PIROGE

  VIDEO RECEPT:

Ukrajinci kažu da 6 dana u nedelji jedu krompir, a 7 dan ga sakriju u testo :)

Mojoj porodici se taj način i sviđa, pa im se pridružujemo ovog puta sa njihovim naacionalnim jelom.
 







Da li ste već probali ovo testo punjeno nadevom od krompira i sira? Ako niste, ne znate šta propuštate. Zasucite rukave i pripremite ga po ovom izvornom ukrajinskom receptu!

Potrebni sastojci:

  • 600g brašna
  • oko 3 dcl vode
  • 2 kašike uljaa
  • kašika soli
  • 200g krompir pirea
  • 200g sira ( ili sirnog namaza - šta imate u kući )

Priprema:

U brašno dodamo so, ulje i dodajemo vodu polako ( ne sve od jednom), tako da zamesimo glatko mekano testo. Testo zamotamo u streč foliju ili u kesu zaa zaamrzivač i ostaavimo ga da odmori 10 - 15 minuta,

Krompir pire pomešamo sa sirom, ukoliko treba posolimo.

Testo razvijemo na podlozi posutoj brašnom. Razvijemo ga tanko, na 3-4 mm. Sa kalupom isecamo krugove. Ukoliko nemate kalup, dovoljna će biti i šolja većeg otvora. Na svaki krug testa stavimo po pola kafene kašičice fila od krompira i sira. Četkicom premažemo ivice krugova sa vodom, veoma malo kvašeći testo, tek toliko da se bolje zalepi. Prebaciti jedan kraj testa na drugi, spajajući ga prstima da se bolje zalepi testo i da fil prilikom kuvanja ne iscuri. Vrhom viljuške pritiskamo ivice testa.

U dublju šerpu sipamo vodu, kašiku soli i dve kašike ulja, zatim ostavimo da voda provri. U ključalu vodu spuštamo piroge. Nakon što isplivaju na površinu vode, ostavimo ih da se kuvaju 5 minuta.

Rešetkastom kašikom vadimo ih iz vode, i poslužimo sa pavlakom.

Prijatno, uživajte!

YOUTUBE KANAL NA KOM ME MOŽETE PRATITI: 

https://www.youtube.com/channel/UCWQdtaut6FF87tjsly5u73w


FB GRUPA : https://www.facebook.com/groups/395485067963650

Коментари

Постави коментар