DUGME POGAČA - mekana pogača, zanimljivog izgleda i fantastičnog ukusa.

 


Svi znamo da dugme savršeno spoji dve strane jednog odela, a dobra pogača upotpuni i zaokruži celokupni obrok.

Potrebni sastojci:

  • 20g kvasca ( jedna kocka)
  • 250ml tople vode
  • kafena kašičica šećera
  • kafena kašičica brašna
  • kafena kašičica soli
  • 50 ml ulja
  • 380g brašna + brašno za radnu površinu
  • jaje
  • semenke za posipanje po želji

Priprema:



U toplu vodu izmrviti kvasac, šećer i kašičicu brašna, promešati pa ostaviti na toplom da se kvasac aktivira ( 5 - 10 minuta). U nadošli kvasac dodati ulje, so i brašno pa zamesiti glatko, kompaktno testo. Ostaviti ga pola sata na toplom da naraste.Testo premesiti pa ga prebaciti u tepsiju obloženu pek papirom, i malo ga pritisnuti rukama u krug da se dobije izgled pogače. Prekriti ga i ostaviti 10 minuta na toplom da naraste ponovo. Nadošlo testo pritiskati vrhovima prstiju u krug oko 2,3 cm od ivice, a zatim unakrsno kroz sredinu testa ( pogledaj video ). Razmutiti jaje pa premazati pogaču. Po želji je posuti semenkama po izboru ( ovaj put sam koristila susam i crni susam). Peći u zagrejanoj rerni na 220C oko 25 minuta ( do zlatno braon boje - zavisi od jačine rerne). Nakon što se ispeče, prekrijte je krpom na 5 minuta a zatim poslužite uz obrok po želji.

Hvala Vam na čitanju 💓 Ako Vam se svideo recept podelite ga sa svojim prijateljima, ili mi ostavite komentar o utiscima. Do sledećeg recepta, ostajte mi zdravi i siti! Voli Vas Ivana u kuhinji 💗


PRUŽITE MI PODRŠKU NA YOUTUBE KANALU( BESPLATNO):  https://bit.ly/3aiCUyT

FACEBOOK GRUPA GDE MOŽETE PODELITI SVOJE RECEPTE I DRUŽITI SE SA NAMA: https://www.facebook.com/groups/395485067963650

Коментари