Posni keksići ( vegan )

GULAŠ - izvorni recept iz Mađarske

 


Postoje mnoge verzije ovog fantastičnog jela. U mojoj porodici se oduvek priprema po tradicionalnom receptu prijatelja koji živi u Mađarskoj i jednom rečju, ne prevaziđen je! A zašto je tako, isprobajte i sami pa se uverite 😊

Potrebni sastojci za 4 osobe:

  • 500g junetine od buta
  • 500g crnog luka
  • 2 velike šargarepe
  • ulje
  • sirće
  • 2 kašike senfa
  • 2 dcl domaćeg soka od paradajza
  • začini ( so, suvi začin, biber, slatka začinska paprika, lovor)

Priprema:

Junetinu iseći na kocke srednje veličine. Preliti sa kafenom kašičicom sirćeta, pola kafene kašičice soli i dve kafene kašičice senfa. Dobro izmešati i paziti da svaki komad mesa bude obuhvaćem ovom smesom. Meso utrljano u pac prekrijemo streč folijom i stavljamo u frižider na 1/2h.
Za to vreme očistimo crni luk i šargarepu. Crni luk sitno isečemo a šargarepu narendamo na krupno rende. U šerpu stavimo 100ml ulja i luk i šargarepu, pa ih dinstamo na laganoj vatri dok skroz ne smekšaju ( taman dok nam je meso u frižideru). Nakon pola sata pojačamo vatru na maksimum i ubacimo meso. Dinstamo ga uz stalno mešanje dok ne pusti svoj sok ( oko 10 min.). Nakon deset minuta dodamo čašu vode ( 2dcl ), smanjimo vatru na najniže i krčkamo dok voda ne ispari. Nakon svih ovih koraka dodajemo začine po ukusu ( so, suvi začin, biber) i kafenu kačičicu slatke, začinske, crvene paprike. Ubacimo i jedan list lovora te nalijemo sa 2dcl domaćeg soka od paradajza i 2dcl vode, pa ostavimo da se krčka uz povremeno mešanje do željene gustine ( oko 45 minuta). Nakon što ugasimo gulaš, odmah uklonimo list lovora da ne bi pustio svoju gorčinu.
Ne morate brinuti da će zbog senfa i sirćeta gulaš biti kiseo ili gorak, oni su tu da smekšaju vlakna, da meso postane mekše i ukusnije, i samo poboljšavaju ukus jelu.
Ovako kuvanom gulašu nisu potrebni zaprška ili kuvani fant, jer je sam po odlične gustine.
Gotov gulaš servirajte po svom ukusu sa pireom, rižom, makaronama, širokim rezancima, palentom...
Ovaj put sam odlučila da pomešam jela dve zemlje, pa sam ga poslužila uz kupovne špecle .
Bio je mnogo ukusan! Isprobajte 😊😍

Hvala Vam na čitanju 💓 Ako Vam se svideo recept podelite ga sa svojim prijateljima, ili mi ostavite komentar o utiscima. Do sledećeg recepta, ostajte mi zdravi i siti! Voli Vas Ivana u kuhinji 💗


PRUŽITE MI PODRŠKU NA YOUTUBE KANALU( BESPLATNO):  https://bit.ly/3aiCUyT

FACEBOOK GRUPA GDE MOŽETE PODELITI SVOJE RECEPTE I DRUŽITI SE SA NAMA: https://www.facebook.com/groups/395485067963650


Коментари