- Преузми линк
- X
- Имејл адреса
- Друге апликације
- Преузми линк
- X
- Имејл адреса
- Друге апликације
Lička pita je jedan od meni dražih kolača iz bakine sveske. Obični sastojci a tako lep, ukusan i jeftin kolač.
Potrebni sastojci:
- za koru:
peku se dve kore ( braon i žuta ), navedene mere su za jednu koru.
- 3 jaja
- 200g šećera
- 1 vanil šećer
- 200g brašna
- 6g praška za pecivo ( pola kesice)
- 1dcl mleka
- 1dcl ulja
- 2 kašike kakaa ( samo za braon koru)
- za fil:
- 1/2l mleka
- 5 kašika brašna
- 250g margarina
- 200g šećera
- 1 vanil šećer
- korica jednog limuna
Priprema:
Kore:
Odvojiti belanca od žumanaca.
Belanca umutiti mikserom u čvrst sneg.
U žumanca staviti šećer i vanil šećer pa ih umutiti mikserom.
Mutiti dok ne postanu svetlo žute boje.
Dodati im mleko i ulje pa nastaviti sa mućenjem.
Sjediniti prašak za pecivo sa brašnom, pa umutiti i njih sa žumancima.
U umućenu smesu dodati belanca pa ih promešati sa varjačom.
Na potpuno isti način pravimo i drugu koru s tim što posle svih ovih koraka dodamo i kakao koji dobro sjedinimo sa ostalim sastojcima.
U tepsiju veličine 25x30cm ili približno, stavimo pek papir pa preručimo prvo jednu smesu, koju stavimo da se peče u zagrejanoj rerni na 180C oko 13 minuta ( zavisi od jačine rerne - pazite da ne izgori), a zatim ponovimo i sa smesom za drugu koru.
Pečene ih izvadimo iz tepsije zajedno sa pek papirom i ostavimo da se potpuno ohlade.
Ohlađene kore presečemo na pola, tako da dobijemo dve žute i dve braon kore.
Fil:
U 3dcl mleka staviti šećer, vanil šećer i koricu jednog limuna pa stavimo na vatru da provri.
U 2dcl mleka razmutimo brašno pa zakuvamo u ključalo mleko.
Skuvan fil prekrijemo streč folijom i ostavimo sa strane da se potpuno ohladi.
Umutimo margarin sobne temperature pa ga sjedinimo sa ohlađenim filom.
Slaganje kolača:
Slaganje kolača zavisi od vaše želje, u principu ga svi drugačije slože u zavisnosti kakav izgled žele da dobiju. Raspored može biti u više varijanti, a ja sam ovaj put složila po ovom rasporedu:
žuta kora - fil - žuta kora - fil - braon kora - fil - braon kora.
Redosled filovanja je uvek isti. bez obzira po kom redu stavljate kore. Filujete 3 kore, dok četvrtu samo stavite na fil, malo pritisnete kolač, i ostavite u frižideru da se ohladi i stegne.
Na kolač možete da stavite glazuru ili da ga pospete šećerom u prahu, ja nisam, veoma je ukusan i bez toga, jedino što sa bude vizuelno lepši.
Hvala Vam na čitanju 💓 Ako Vam se svideo recept podelite ga sa svojim prijateljima, ili mi ostavite komentar o utiscima. Do sledećeg recepta, ostajte mi zdravi i siti! Voli Vas Ivana u kuhinji 💗
PRUŽITE MI PODRŠKU NA YOUTUBE KANALU( BESPLATNO): https://bit.ly/3aiCUyT
FACEBOOK GRUPA GDE MOŽETE PODELITI SVOJE RECEPTE I DRUŽITI SE SA NAMA: https://www.facebook.com/groups/395485067963650
#ivanaukuhinji
#jeftinikolači
#kolači
#kolačizaslavu
#kremastikolači
#ličkapita
#mrsnikolači
#sitnikolači
#slatkepite
#slavskikolači
Локација:
Сремска Митровица, Србија
- Преузми линк
- X
- Имејл адреса
- Друге апликације
Коментари
Постави коментар