Posni keksići ( vegan )

LIČKA PITA - recept iz bakine požutele sveske sa receptima/ da se ne zaboravi / IZVRSNA PITA

 


Lička pita je jedan od meni dražih kolača iz bakine sveske. Obični sastojci a tako lep, ukusan i jeftin kolač.

Potrebni sastojci:

- za koru:
peku se dve kore ( braon i žuta ), navedene mere su za jednu koru.
  • 3 jaja
  • 200g šećera
  • 1 vanil šećer
  • 200g brašna
  • 6g praška za pecivo ( pola kesice)
  • 1dcl mleka
  • 1dcl ulja
  • 2 kašike kakaa ( samo za braon koru)
- za fil:
  • 1/2l mleka
  • 5 kašika brašna
  • 250g margarina
  • 200g šećera
  • 1 vanil šećer
  • korica jednog limuna

Priprema:


Kore:
Odvojiti belanca od žumanaca.
Belanca umutiti mikserom u čvrst sneg.
U žumanca staviti šećer i vanil šećer pa ih umutiti mikserom.
Mutiti dok ne postanu svetlo žute boje.
Dodati im mleko i ulje pa nastaviti sa mućenjem.
Sjediniti prašak za pecivo sa brašnom, pa umutiti i njih sa žumancima.
U umućenu smesu dodati belanca pa ih promešati sa varjačom.
Na potpuno isti način pravimo i drugu koru s tim što posle svih ovih koraka dodamo i kakao koji dobro sjedinimo sa ostalim sastojcima.
U tepsiju veličine 25x30cm ili približno, stavimo pek papir pa preručimo prvo jednu smesu, koju stavimo da se peče u zagrejanoj rerni na 180C oko 13 minuta ( zavisi od jačine rerne - pazite da ne izgori), a zatim ponovimo i sa smesom za drugu koru.
Pečene ih izvadimo iz tepsije zajedno sa pek papirom i ostavimo da se potpuno ohlade.
Ohlađene kore presečemo na pola, tako da dobijemo dve žute i dve braon kore.
Fil:
U 3dcl mleka staviti šećer, vanil šećer i koricu jednog limuna pa stavimo na vatru da provri.
U 2dcl mleka razmutimo brašno pa zakuvamo u ključalo mleko.
Skuvan fil prekrijemo streč folijom i ostavimo sa strane da se potpuno ohladi.
Umutimo margarin sobne temperature pa ga sjedinimo sa ohlađenim filom.

Slaganje kolača:

Slaganje kolača zavisi od vaše želje, u principu ga svi drugačije slože u zavisnosti kakav izgled žele da dobiju. Raspored može biti u više varijanti, a ja sam ovaj put složila po ovom rasporedu:
žuta kora - fil - žuta kora - fil - braon kora - fil - braon kora.

Redosled filovanja je uvek isti. bez obzira po kom redu stavljate kore. Filujete 3 kore, dok četvrtu samo stavite na fil, malo pritisnete kolač, i ostavite u frižideru da se ohladi i stegne.
Na kolač možete da stavite glazuru ili da ga pospete šećerom u prahu, ja nisam, veoma je ukusan i bez toga, jedino što sa bude vizuelno lepši.

Hvala Vam na čitanju 💓 Ako Vam se svideo recept podelite ga sa svojim prijateljima, ili mi ostavite komentar o utiscima. Do sledećeg recepta, ostajte mi zdravi i siti! Voli Vas Ivana u kuhinji 💗

PRUŽITE MI PODRŠKU NA YOUTUBE KANALU( BESPLATNO):  https://bit.ly/3aiCUyT

FACEBOOK GRUPA GDE MOŽETE PODELITI SVOJE RECEPTE I DRUŽITI SE SA NAMA: https://www.facebook.com/groups/395485067963650




Коментари