Posni keksići ( vegan )

SOK OD ZOVE/BAZGE - stari recept

 


Sredina meseca maja je kod mene u kući uvek rezervisana za branje zove i spremanje sirupa sa kojim ćemo se osvežavati preko leta i tokom zime. Ove godine je vreme malo usporilo branje pa smo je brali u junu, ali tad je svakako bila u cvatu, puna polena.


Zovu berite daleko od puta, jer sva prljavština i nečistoća koju nanesu kola, kamioni, traktori...ostane na cvetu , i to isto bi onda pili. Zato je najbolje da je berete u šumi, daleko od saobraćaja ako ste u mogućnosti. Važno je da pre nego što uberete zovu nije bilo kiše 5,6 dana unazad i da je ona puna polena. Ukoliko berete odmah posle kiše, sirup će biti slab i redak, pa nećete uživati u njegovom punom ukusu.

Recept po kom ja radim godina ide ovako 😊:

U veću, dublju posudu staviti 5l vode i 3kg šećera, pa skuvati uz povremeno mešanje.
Skloniti sa vatre pa ostaviti da se potpuno ohladi.
U hladno dodati 50 cvetova zove, promešati, tako da sva zova bude u vodi.
Ostaviti poklopljeno 24h uz povremeno mešanje.
Nakon 24h preocediti sirup, pa mu dodati 5 kesica limuntusa i 1 konzervans. 
Mešati dok se konzervans ne istopi, zatim nasuti u flaše.
Od ove količine se dobije 7l sirupa.




Коментари