Posni keksići ( vegan )

URMAŠICE - 12 komada

 



Nekad poželimo da pojedemo nešto slatko, kolač, ali da ne preterujemo... Ovo je prava mera za starinske kolače, prelivene sirupom koje svi znamo i volimo,ali  za samo 12 komada. Sastojke sigurno imate u kući, pa ih napravite odmah da se osladite posle kafe.

Potrebni sastojci:

  • 1 jaje
  • 1 dcl ulja
  • 5 šoljica šećera ( šoljica je od 1 dcl, kafena šoljica)
  • 3,5 - 4 šoljice brašna ( zavisi od veličine jaja koje će te iskoristiti)
  • 1/2 praška za pecivo
  • voda
  • kriška limuna ili na vrh noža limuntusa

Priprema:

Sjediniti jaje, ulje, 1 šoljicu šećera, brašno i prašak za pecivo.

Testo treba da je mekano, glatko, da može da se oblikuje. 

U zavisnosti od veličine jajeta, staviće te 3,5 ili 4 šoljice brašna. 

Nemojte dodavati previše brašna, da testo ne bi bilo pretvrdo i da se rasipa.

Podelite ga na 12 jednakih delova.

Napravite kuglice, pa ih spljoštite dlanovima formirajući pravougaonik.

Ređajte u pleh ( ne treba ga podmazivati), odvojeno jedne od drugih, zato što će prilikom pečenja da narastu.

Viljuškom prođite preko gornjeg dela urmašice da ostanu šare.

Ukoliko više volite tradicionalan oblik, onda uzmite kuglicu testa, razvaljajte ga među dlanovima u krug pa pritisnite na trenicu ( rende). 

Testo preklopite sa jedne strane rendeta na drugu stranu, ne pritiskajući sloj koji se okreće, da bi na njemu ostale šare.

Pecite u zagrejanoj rerni na 180C, dok blago ne porumene, oko 12-15 minuta zavisno od jačine rerne.

 Pazite prilikom pečenja, da ne bi izgorele.

Za sirup/agdu stavite 4 šoljice šećera i 2 šoljice vode da se kuvaju sa kriškom limuna.

Ukoliko nemate limun pri ruci možete iskoristiti limuntus.

Nakon što sirup proključa, smanjiti vatru i kuvati ga 10 minuta.

Sirup odmah preliti preko toplih urmašica, prekriti tepsiju u kojoj su urmašice pa ih ostaviti da upiju sirup.

Najbolje ih je poslužiti dobro ohlađene, iz frižidera.

Hvala Vam na čitanju 💓 Ako Vam se svideo recept podelite ga sa svojim prijateljima, ili mi ostavite komentar o utiscima. Do sledećeg recepta, ostajte mi zdravi i siti! Voli Vas Ivana u kuhinji 💗


PRUŽITE MI PODRŠKU NA YOUTUBE KANALU( BESPLATNO):  https://bit.ly/3aiCUyT

FACEBOOK GRUPA GDE MOŽETE PODELITI SVOJE RECEPTE I DRUŽITI SE SA NAMA: https://www.facebook.com/groups/395485067963650


Коментари

Постави коментар