Gomboce-knedle sa šljivama

 


Sezona je šljiva, pa je pravo vreme da se naprave GOMBOCE ili jednostavno  KNEDLE SA ŠLJIVAMA.
Ovo je recept za knedle koji me je naučio moj deka jer je on bio pravi majstor za njih. Pored njih uvek smo pravili i koju šufnudlu, jer je tako stari običaj kod nas u Sremu.


- Za 10 komada knedli: ( ovo takođe zavisi i od veličine šljiva koje se koriste. Uvek je bolje koristiti sorte koje imaju manji plod, ali i ako koristite veće šljive nećete pogrešiti, samo će te ubrzati proces i pojesti manje komada.)

  • 5, 6 krompira srednje veličine
  • kašika ulja
  • 1 jaje
  • brašno po potrebi
  • prezle ( oko 150g)
  • šećer
  • šljive, 10 komada

Priprema:


Krompire operite i sa ljuskom stavite da se kuvaju.
Nakon što ih skuvate, očistite ih od ljuske, pa ih odmah izgnječite sa viljuškom. Dodajte im ulje i jaje, pa izmešajte. Dodajte i brašno pa umesite glatko testo. Smesa je još topla, pa pažljivo mesite, prvo koristite varjaču a zatim umesite rukama nakon što dodate brašno.Na ovu količinu sam potrošila brašna koliko stane u čašu od 2dcl.Moguće je da će ta količina da varira u zavisnosti od veličine krompira i jaja koje koristite.
Testo podelite na 10 delova.
Šljive operite, i izvadite im košticu. Ja čistim tako da polovine šljive ostanu spojene. 
U sredinu šljive stavite kašičicu šećera.
Dlan pobrašnite, uzmite jedan deo testa ta ga na dlanu rastanjite. Na sredinu stavite pripremljenu šljivu, pa je umotajte testom koje vam je na dlanu, tako da formirate loptu. 
Postupak ponovite sa svim šljivama i testom.
U dublju šerpu sipajte vode i posolite je sa kašičicom soli.
Vode treba da bude toliko da nakon što se ubace šljive, voda ih prekrije skroz.
Spuštajte knedle u ključalu vodu, i ostavite ih da se skuvaju.
Odmah nakon ubacivanja, one će pasti na dno šerpe, nakon što se skuvaju podići će se na površinu vode. Tada ih ostavite svega 2-3 minuta da se kuvaju i možete ih procediti i izvaditi iz vode u kojoj su se kuvale.
Dok se knedle kuvaju, u dubljem tiganju ili plićoj šerpi, na par kašika ulja upržite prezle. Koristila sam oko 150g prezli, i bilo je sasvim dovoljno.
Kuvane, proceđene knedle odmah ubacite u pržene prezle, promešajte da se prezle zalepe za čitavu knedlu, pa ih ređajte u sud koji želite. 
Ostaje vam samo da ih pošećerite sa kristal šećerom i uživate u njihovom ukusu.

Hvala Vam na čitanju! 💗
Do novog recepta, ostajte mi zdravi i siti, voli Vas "Ivana u kuhinji"! 
PRUŽITE MI PODRŠKU NA YOUTUBE KANALU( BESPLATNO):  https://bit.ly/3aiCUyT

FACEBOOK GRUPA GDE MOŽETE PODELITI SVOJE RECEPTE I DRUŽITI SE SA NAMA: https://www.facebook.com/groups/395485067963650

Коментари