- Преузми линк
- X
- Имејл адреса
- Друге апликације
- Преузми линк
- X
- Имејл адреса
- Друге апликације
Nezaobilazna zimnica u mojoj kući.
Potrebni sastojci:
- 15kg paprike roge
- 5kg plavog paradajza ( patlidžana)
- ljuta papričica ( po ukusu)
- so
- ulje
- konzervans
Priprema:
Papriku operite, osušite i ispecite ( kako živim u stanu probala sam razne načine pečenja: u šporetu, na plotni, ringli ali najbolje je na roštilju, plus, za to bude zadužen moj suprug ).
Pečenu papriku rađajte u dublju sud koji ima svoj poklopac.
Poklopite ih i ostavite da se potpare i ohlade ( najbolje preko noći).
Operite patlidžan, osušite i zarežite nožem po sredini.
Stavite ga u šporet da se peče (gotov je kad postane skroz mekan, probajte viljuškom).
Dužina pečenja zavisi od veličine i količine patlidžana ( 5kg mogu biti 2 velika patlidžana ili do 4-5 malih).
Papriku očistite, izvadite peteljke i semenke iz sredine, pa ih sameljite na sitniju rešetku na mašini za mlevenje mesa ( može se koristiti i blender, ali meljite sa opcijom za pulsiranje).
Pečen patlidžan ogulite od kožice i odstranite mu peteljku pa ga sameljite.
U zavisnosti kakav ajvar želite, sameljite i ljutu papriku ( volim blago ljuti, da mogu da ga konzumiraju i deca, pa stavim 2-3 ljute papričice).
U veliku šerpu staviti 6dcl ulja, preručiti sve mlevene sastojke pa ih pržiti ( potrebno je oko 1h da se sastojci lepo uprže).
Ajvar je gotov kad kroz njega provučete varjaču, a na dnu šerpe ostane beli trag na šerpi.
Ukoliko koristite konzervans (ja uvek stavljam ), dodajte 2 kese konzervansa, ugasite šporet i mešajte još par minuta.
Vruć ajvar sipajte u tegle, dobro ih zatvorite i umotajte ih u deke da se same hlade ( potrebno je oko 2 dana da se potpuno ohlade ispod deke).
Ohlađene tegle sa ajvarom spremite u špajz ili tamno i hladno mesto i uživajte u predstojećim hladnim danima koji dolaze.
Hvala Vam na čitanju! 💗
Do novog recepta, ostajte mi zdravi i siti, voli Vas "Ivana u kuhinji"!
PRUŽITE MI PODRŠKU NA YOUTUBE KANALU( BESPLATNO): https://bit.ly/3aiCUyT
Коментари
Постави коментар