Posni keksići ( vegan )

BULGUR BEĆARAC SA PILEĆIM MESOM

 


Bulgur je namirnica koja se pravi od pšenice ( najčešće od durum pšenice). Koristi se u raznim pilavima, jelima od povrća, supama.
Svojstva:
Ima veću hranljivu vrednost od kus kusa i pirinča, pa se koristi i kao njihova zamena. Što se tiče hranljivih vrednosti, bogat je karbohidratima, koji su primaran izvor energije kod mnogih ljudi. Takođe imaju najvišu proteinsku vrednost od svih žitarica, a pored toga sadrži vitamine B i cink i gvožđe, kao i vlakna. preporučuje se kod dijeta upravo zbog karbohidrata i dijetetskih vlakana koja pomažu kod borbe protiv raka, dijebetesa i bolesti srca. Kada ga uporedimo sa smeđim pirinčem, bulgur ima duplo manje kalorija i duplo više dijetetskih vlakana. Bulgur tonificira bubrege, hrani srce, smiruje i fokusira um. koristi se i kod menopauzne iritabilnosti. Posebno je dobar za decu i starije osobe.
Bulgur je specifično obrađena pšenica, kako bi joj se skratilo vreme kuvanja i pripreme. Prvo se pšenici ukloni ljuska, delimično se skuva, zatim suši i na kraju usitni. Prema veličini usitnjenosti bulgur može biti fino mleveni, srednje mleveni, krupno mleveni i celo zrno. Od ovoga zavisi i njegova upotreba.

BULGUR BEČARAC SA PILEĆIM BELIM MESOM


Potrebni sastojci:

  • 2 srednje glavice crnog luka
  • 3-4 paprike babure
  • 2 veća paradajza
  • pola kafene kašičice šećera
  • čaša od 2dcl bulgura
  • pileće grudi ( belo meso)

Priprema:


Dve srednje glavice crnog luka iseći na kockice pa dinstati na malo ulja.
Dodati 3-4 isečene paprike babure pa dinstati dok paprike skroz ne puste sok i ne smekšaju.
Začiniti sa solju i suvim začinom po ukusu.
U drugu šerpu staviti vodu da provri pa u ključalu vodu ubaciti paradajz na 5 sekundi.
Izvaditi ga i odmah spustiti u hladnu vodu.
Oguliti  mu kožuru pa ga iseći na sitnije komade.
Dodati paradajz paprikama i dinstati dok ne smekša potpuno.
Dodati pola kašičice šećera
U šolju od 2dcl sipati bulgur pa ga isprati pod mlazom hladne vode.
Opran bulgur dodati povrću, pa naliti sa dve šolje hladne vode.
Poklopiti šerpu i ostaviti 10 minuta na najtišoj vatri da se lagano krčka.
Za to vreme pileće belo meso iseći na kockice, začiniti i ispeći u tiganju sa malo ulja.
Dodati ga kuvanom jelu, promešati i poslužiti.

Hvala Vam na čitanju! 💗
Do novog recepta, ostajte mi zdravi i siti, voli Vas "Ivana u kuhinji"! 
PRUŽITE MI PODRŠKU NA YOUTUBE KANALU( BESPLATNO):  https://bit.ly/3aiCUyT

FACEBOOK GRUPA GDE MOŽETE PODELITI SVOJE RECEPTE I DRUŽITI SE SA NAMA: https://www.facebook.com/groups/395485067963650


Коментари