GABON TORTA

 




Čokoladna torta spremljena po tradicionalnom, proverenom receptu sa filom od kuvanih žumanaca i mekanih korica sa orasima. Klasik koji ne izlazi iz mode.

Potrebni sastojci:

- za kore:
  • 15 belanaca
  • 15 kašika šećera
  • 300g oraha
  • 3 kašike brašna
  • 6 kašika fila
- za fil:
  • 15 žumanaca
  • 500g šećera u prahu
  • 300g čokolade
  • 500g putera ( ili margarina )
- dekoracija po želji
  • koristila sam 100g čokolade, 2 kašike ulja i šlag krem od čokolade

Priprema:


Prvo pravimo fil.
Žumanca izmiksamo sa šećerom u prahu a zatim stavimo da se kuvaju na pari. 
Nakon što se zgusnu, dodamo izlomljenu čokoladu i mešamo dok se čokolada ne otopi.
Kuvan fil preručimo u drugu posudu i prekrijemo streč folijom da se ohladi.
Puter sobne temperature izradimo mokserom pa mu u par navrata dodamo ohlađen fil.
Sve dobro sjedinimo.
Od gotovog fila oduzmemo 6 kašika koje ćemo koristiti za pripremu kora.
Kore:
Za jednu koru umutimo 5 belanaca u čvrst sneg.
Postepeno dodajemo 5 kašika šećera neprestano muteći.
Mutimo dok se šećer ne istopi.
U umućena belanca dodamo 100g oraha i 1 kašiku brašna, pa sjedinimo.
U koru dodamo i 2 kašike fila koji smo ranije odvojili.
Dobro izmešamo.
Smesu za koru izlijemo u kalup veličine 26cm koji smo obložili pek papirom, zatim je pečemo u zagrejanoj rerni, 15-18 min na 200C, zavisno od jačine rerne.
Na isti način ispečemo još dve kore.
Slaganje torte:
  1. kora
  2. 1/3 fila
  3. kora
  4. 1/3 fila
  5. kora
  6. 1/3 fila
  7. glazura ( po želji)

Hvala Vam na čitanju! 💗
Do novog recepta, ostajte mi zdravi i siti, voli Vas "Ivana u kuhinji"! 
PRUŽITE MI PODRŠKU NA YOUTUBE KANALU( BESPLATNO):  https://bit.ly/3aiCUyT

FACEBOOK GRUPA GDE MOŽETE PODELITI SVOJE RECEPTE I DRUŽITI SE SA NAMA: https://www.facebook.com/groups/395485067963650





Коментари

Постави коментар