- Преузми линк
- X
- Имејл адреса
- Друге апликације
- Преузми линк
- X
- Имејл адреса
- Друге апликације
Mnogo volim da isprobavam jela iz drugih kultura, pa sam tako nabasala na ovaj veoma deljeni recept. Kao prava Sremica, potrudila sam se da ovaj bosanski delikates napravim najbolje što mogu. I mogu vam reći samo jedno, veoma nam se svideo, šta više, oduševljeni smo.
Potrebni sastojci:
-za testo:
- 500g brašna
- kašičica soli
- vode po potrebi ( oko 2 do 2,5dcl )
- za punjenje:
- 500g faširanog mesa po izboru
- glavica crnog luka
- so
- biber
- za sos 1 :
- kašika kisele pavlake
- 2dcl jogurta
- 2 čena belog luka
- pola kafene kašičice soli
- za sos 2:
- 0,5dcl ulja
- kafena kašičica slatke, začinske paprike
Priprema:
Prosejemo brašno, dodamo u njega so i sve promešamo.
Polako dodajemo mlaku vodu mešajući testo.
Sipati po malo vode, tako da možemo da umesimo glatko testo, koje se ne lepi.
Meni je trebalo oko 2,1dcl vode.
Nakon što umesimo testo, prekrijemo ga čistom krpom i ostavimo sat vremena da odstoji ( odmori ).
Za to vreme pripremimo fil.
Glavicu crnog luka očistiti, oprati pa iseći na manje kockice.
Ubaciti ga u faširano meso pa začiniti po ukusu sa solju i biberom.
Rukama dobro izgnječiti meso, kako bi povezali sve sastojke.
Gotovo je kad se pojave "niti" i smesa postane ujednačena.
Nakon 1h, testo prebacimo na brašnom posutu površinu i razvučemo ga oklagijom.
Razvlači te ga što tanje, na oko 0,5cm.
Razvučeno testo isečemo, na komade veličine 4x4cm, ili približno.
Na svaki komad testa stavimo po malo smese mesa.
Klepe zatvaramo tako što spojimo krajeve suprotnih strana, da dobijemo trougao.
Prstima stisnemo ivice testa da se spoje i zatvore.
Viljuškom dodatno pritisnemo ivice testa sa obe strane, kako se testo prilikom kuvanja ne bi otvorilo.
U dublju šerpu naspite vruću vodu, posolite sa kašikom soli i sačekajte da voda proključa.
U ključalu vodu spuštajte oko 15 gotovih klepa.
Nakon što se dignu sa dna, smanjite vatru i kuvajte ih 10 minuta.
Procedite ih rešetkastom kašikom od viška tečnosti i prebacite u tepsiju.
Tepsiju nauljite.
Postupak ponovite dok ne utrošite sve pripremljene klepe.
Za to vreme uključite rernu da se zagreje na 200C.
Sos 1:
Pomešajte jogurt sa pavlakom, te posolite.
Beli luk sitno isecite i pomešajte sa jogurtom i pavlakom.
Dobro izmešajte.
Sos prelijte preko kuvanih klepa.
Sos 2:
Ulje pomešajte sa slatkom, začinskom paprikom te zapržite na vatri.
Odmah ga prelijte preko prvog sosa sa kojim smo prelili klepe.
Stavite u zagrejan šporet da se zapeku na 15minuta, zatim ih poslužite.
Hvala Vam na čitanju! 💗
Do novog recepta, ostajte mi zdravi i siti, voli Vas "Ivana u kuhinji"!
PRUŽITE MI PODRŠKU NA YOUTUBE KANALU( BESPLATNO): https://bit.ly/3aiCUyT
Коментари
Постави коментар