- Преузми линк
- X
- Имејл адреса
- Друге апликације
- Преузми линк
- X
- Имејл адреса
- Друге апликације
Kad lišće požuti, počne da šušti, vatrica zapucketa, a bundeva zamiriše...
Potrebni sastojci:
- 500g brašna
- kafena kašičica soli
- 3 kašike ulja
- voda (oko 2dcl)
- domaća svinjska mast za premazivanje ( oko jedne kašike )
- 1 bundeva ( oko 800g)
- 12 kašika šećera
- 7-8 kašika griza
Priprema:
U brašno stavimo so, ulje pa postepeno dodajemo vodu da bi umesili testo koje se ne lepi za prste.
Ukoliko i preterate sa vodom, samo dodajte još malo brašna i nećete pogrešiti.
Testo prekrijte i ostavite da miruje 45 minuta.
Na sto prostrite pamučni stolnjak, te na sredinu pospite šaku brašna.
Na brašno izručite jufku, pa razvijte oklagijom u krug dok ne dobijete testo debljine oko pola cm.
Uzmite po malo masti i premažite gornji sloj razvaljane jufke.
Potrebno je premazati je celu, u tankom sloju.Ostaviti da odmara dok ne pripremimo fil.
Bundevu očistimo od kore, operemo i narendamo.
Pošećerimo je po ukusu.
Bundeva koju sam rendala je imala 800g (očišćena ) i dodala sam 12 kašika šećera ( volim mnogo slatko, a vi stavite manje ili više po svojoj želji).
U bundevu dodamo i griz pa sve dobro promešamo.
Ukoliko volite, u ovom delu, možete dodati i mlevenog cimeta ukoliko volite.
Pripremljen fil ostavite sa strane dok ne razvučete kore.
Prošlo je oko 15 minuta dok sam spremala fil, kora je dovoljno dugo odstojala.
Dlanovima povučemo ispod jufke i vučemo ka spolja.
Prvo razvlačimo sredinu.
Jagodicama prstiju hvatamo ispod jufke i polako vučemo,
Od ove količine testa, razvlačimo jufku oko stola, čije će ivice da padaju preko stolnjaka.
Ukoliko je testo dovoljno mirovalo ( taj korak je najbitniji ), veoma lako će te razvlačiti koru.
Iako će te to u početku raditi sporije, kad steknete rutinu ovaj korak će ići zaista brzo.
Fil rasporedimo u 4 kolone kao na slici, isečemo nožem testo, i uz pomoć stolnjaka zamotamo.
Isečemo na dužinu tepsije u kojoj ćemo peći, te ređamo u namašćenu tepsiju.
Stavimo u zagrejan šporet da se peče ( 220C oko 20-25 minuta)
Prokuvamo 1dcl vode sa 2 kašičice šećera, pa prelijemo preko pečene, vruće bundevare.
Prekrijemo krpom, i ostavimo da se ohladi.
Hvala Vam na čitanju! 💗
Do novog recepta, ostajte mi zdravi i siti, voli Vas "Ivana u kuhinji"!
PRUŽITE MI PODRŠKU NA YOUTUBE KANALU( BESPLATNO): https://bit.ly/3aiCUyT
FACEBOOK GRUPA GDE MOŽETE PODELITI SVOJE RECEPTE I DRUŽITI SE SA NAMA: https://www.facebook.com/groups/395485067963650
#bakinrecept
#bundeva
#bundevara
#domaćekore
#ivanaukuhinji
#izbakinesveske
#kolači
#kore
#slana jela
#slatkatesta
#slatkepite
#vučenekore
Локација:
Сремска Митровица, Србија
- Преузми линк
- X
- Имејл адреса
- Друге апликације
Коментари
Постави коментар