Posni keksići ( vegan )

JAFA TORTA - omiljena na dečijim rođendanima

 





Sočna, mekana, preukusna torta sa jafa keksom koju vole svi, a pogotovo deca. Prva se pojede na rođendanima. Dovoljno čvrsta da se oblaže fondanom ili ukrasima po želji.


Potrebno za 4 patišpanja:


12 belanaca
8 žumanaca
12 kašika šećera
20 kašika mlevenih oraha
4 kašike brašna
4 kašike ulja

Beli fil:


4 žumanca
600 ml mleka
9 kašika šećera
9 kašika brašna
1 vanil šećer
250 g maslaca ili margarina sa ukusom slatke pavlake

Crni fil:


120 ml vode
220 g šećera
1 vanil šećer
220 g mlevenih oraha
100 g crne čokolade
250 g maslaca ili margarina sa ukusom slatke pavlake

I još treba:


450 g jaffa keksa
šlag
150 ml soka od pomorandže

Za jedan patišpanj: 
3 belanca umutiti sa postepenim dodavanjem 3 kašike šećera. U gust šam dodati 2 žumanceta, jedno po jedno uz neprestano miksanje. Dodati 5 kašika mlevenih oraha, kašiku brašna i ulja i varjačom lagano promešati. Smesu sipati u okrugli kalup veličine 28-30 cm. Peći na 200 °C oko 12 minuta. Na isti način pripremiti i preostala tri patišpanja.

Beli fil: 
4 žumanca sjediniti sa 150 ml mleka i brašnom da nema grumuljica. Najbolje je to uraditi mikserom. Preostalo mleko (450 ml) stavite da provri sa šećerom zatim dodajte već pripremljena žumanca sa brašnom. Kuvati uz neprestano mešanje, kao što kuvate puding. Kuvani fil sklonite sa vatre i ostavite da se skroz ohladi zatim ga sjedinite sa maslacem ili margarinom sa ukusom slatke pavlake (vital).


Crni fil: 
Vodu i šećer stavite da vri 4-5 minuta zatim dodajte izlomljenu čokoladu, promešajte i sklonite sa vatre. Odmah dodajte  mlevene orahe. Mešajte dok se čokolada ne istopi i smesa ne postane ujednačena. Ostavite da se skroz ohladi zatim ga sjedinite sa maslacem ili margarinom sa ukusom slatke pavlake (vital).

Na tacnu stavite prvi patišpanj i prefilujte 1/4 belog fila zatim preko fila složite jaffa keks (sa čokoladom prema dole) koji ste prethodno umočili u sok od pomorandže. Preko jafe prefilujte ponovo sa 1/4 belog fila.

Stavite drugi patišpanj i prefilujte crnim filom. Stavite i treći patišpanj i ponovite postupak filovanja kao kod prvog patišpanja. Na kraju stavite i četvrti patišpanj.

Šlag pripremite po uputstvu sa kesice i prefilujte tortu sa svih strana ili je ukrasite fondanom. Ako je oblažete fondanom, obavezno je napravite dan ranije da bi se stegla i bila čvrsta.

Hvala Vam na čitanju! 💗
Do novog recepta, ostajte mi zdravi i siti, voli Vas "Ivana u kuhinji"! 
PRUŽITE MI PODRŠKU NA YOUTUBE KANALU( BESPLATNO):  https://bit.ly/3aiCUyT

FACEBOOK GRUPA GDE MOŽETE PODELITI SVOJE RECEPTE I DRUŽITI SE SA NAMA: https://www.facebook.com/groups/395485067963650


Коментари