Posni keksići ( vegan )

MEDOVIK - najlepša ruska torta

 

Ukoliko niste probali ovu lepoticu, sigurno ste čuli za nju. Krasi je 12 tankih, medenih korica i jednostavan fil od 2 sastojka koji upotpunjuje njen savršen, lagan ukus. 








Potrebni sastojci: 


- za koru:

  • 3 jaja
  • 450g šećera
  • 3 kafene kašičice sode bikarbone
  • 75g margarina
  • 6 kašika vode
  • 6 kašika meda
  • 1,350g brašna

- za fil:

  • 2,1kg kisele pavlake
  • 500g šećera u prahu

još je potrebno:

  • pek papir
  • 12 kesa za zamrzivač od 5kg

Priprema:



Korice:


Umutiti penasto jaja sa šećerom ( mikserom ), pa im dodati margarin, vodu, med. 
Staviti na laganu vatru da se sastojci otope.
Povremeno promešati.
U istopljene sastojke dodati sodu bikarbonu, pa neprekidno mešati.
Kuvati još 3-4 minute.
Smesa će da zapeni zbog reakcije meda i sode bikarbone.
U dublju posudu staviti 1kg brašna, pa vrelu smesu preliti u brašno.
Mešati sa varjačom, dok se ne formira masa bez grudvica. 
U toku mešanja, testo će se prohladiti, pa je lakše nastaviti sa mešenjem rukom.
Postepeno dodavati još 350g brašna, pa rukom zamesiti glatko testo koje se ne rasipa i ne lepi.
( U zavisnosti kolika ste jaja koristili, i koliko ste meda stavili, biće vam potrebno manje ili više brašna od dodatih 350g, pa postepeno dadajte preostalo brašno)
Dobijeno testo podelite na 12 jednakih delova.
Svaki deo zasebno stavite u kesu za zamrzivač.
Dlanovima pritiskajte testo u kesi kako bi se istanjilo.
Oblikujte istanjeno testo u kesi sa varjačom, tako da popunite više od polovine kese.
Postupak ponovite sa preostalom testom.
Stavite sve oblikovane kore u kesi na pola sata u zamrzivač.
Nakon što izvadite kese sa testom, uzmite jednu koru.
Kesu presecite po polovini i skinite je sa gornje strane gde ste je rasekli ( pogledaj video).
Prilepite pek papir za gornju stranu kore.
Preokrenite koru, tako da pek pair bude od dole a druga strana kese od gore.
Skinite kesu i sa gornje strane.
Ponovite postupak sa svim korama.
Veličina jedne kore je 30x22cm.
Označite je sa nožem.
Višak ostavite da se ispeče zajedno sa korom.



Zagrejte rernu na 180C.
Pecite kore sa pek papirom na prevrnutoj strani pleha svega 3-4 minuta.
Veoma su tanke, brzo se peku i morate stalno biti pored šporeta dok ih pečete.
Ukoliko ih ostavite samo 10 sekundi više, može se desiti da izgore.
Kada se pojavi tamnija boja na ivicama kore, odmah je vadite ( 3-4 minuta)
Nakon što se ispeku, dok su još tople, ponovo pređite nožem na mestima gde ste označili višak kore


Kada se korice potpuno ohlade, višak sameljite i sačuvajte sa strane.

Fil:


Pomešajte kiselu pavlaku sa šećerom u prahu ( ručno ).

Finalni postupak:

Filujte naizmenično kora - fil dok ne utrošite sav materijal.
Nakon što nafilujete sve kore, sa preostalim filom namažite celu tortu.
Samlevene ostatke kore nanesite po celoj torti, sa strane i od gore.
Ostavite tortu u frižider preko noći da korice smekšaju, ukusi se sjedine i da se ohladi.
Ukus će vas iznenaditi, tako je jednostavan i predivan!

Hvala Vam na čitanju! 💗
Do novog recepta, ostajte mi zdravi i siti, voli Vas "Ivana u kuhinji"! 
PRUŽITE MI PODRŠKU NA YOUTUBE KANALU( BESPLATNO):  https://bit.ly/3aiCUyT

FACEBOOK GRUPA GDE MOŽETE PODELITI SVOJE RECEPTE I DRUŽITI SE SA NAMA: https://www.facebook.com/groups/395485067963650








Коментари

Постави коментар