Posni keksići ( vegan )

ORAŠČIĆI

 


Mnogo fini, sitni kolači, sve mekši i lepši kad prenoće i odstoje. Pogodni za pravljenje par dana unapred.


Potrebni sastojci za oko 70 oraščića:

  • 280-300g brašna
  • 250g margarina
  • 100g šećera u prahu
  • 120g mlevenih lešnika ili oraha
  • 2 kašike kakao praha
  • prstohvat soli
  • vanil šećer
za fil:
  • 150g tamne čokolade
  • 20g margarina
  • 100ml slatke pavlake
  • 1,5 kašika mlevenih oraha ili lešnika

Priprema:

Sjediniti margarin sa štaubom, pa dodavati preostale sastojke da bi umesili glatko testo, koje se ne lepi. Podeliti ga na približno 70 delova, od kojih napravite male kuglice.
Kalupe premažite sa malo ulja kako se pri pečenju ne bi zalepilo.
Stavite testo u sredinu kalupa pa prstima razvucite preko celog kalupa.
Rernu zagrejte na 180C pa pecite kolače oko 13-15 minuta.
Odmah nakon pečenja ih izvadite iz kalupa tako što će te kalup okrenuti naopačke.
Ovaj deo radite sa rukavicama ili kuhinjskom krpom jer je kalup veoma vruć.
Za fil: Kockice čokolade stavite u metalnu posudu zajedno sa margarinom. Slatku pavlaku zagrejte na šporetu (ona ne sme da vri nego samo da postane vrela). Čokoladu prelite slatkom pavlakom. Mešavinu ostavite koji minut da stoji pa promešajte dok se ne stvori izjednačeni fil. Umešajte orahe ili lešnike i ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi. To traje 1-2 h.
Na jednu polovinu keksića stavite malu količinu fila, te preklopite sa drugom polovinom kolačića.
Ostavite ih da se čokolada stegne, a oni omekšaju.
Najlepši su sutradan ili dan posle, ukoliko ih ostane.
U metalnim kutijama mogu da stoje veoma dugo.


Hvala Vam na čitanju! 💗
Do novog recepta, ostajte mi zdravi i siti, voli Vas "Ivana u kuhinji"! 
PRUŽITE MI PODRŠKU NA YOUTUBE KANALU( BESPLATNO):  https://bit.ly/3aiCUyT

FACEBOOK GRUPA GDE MOŽETE PODELITI SVOJE RECEPTE I DRUŽITI SE SA NAMA: https://www.facebook.com/groups/395485067963650


Коментари

Постави коментар