Grčka torta

 



Prelep spoj čokoladnog fila i vanila fila sa komadićima bele i mlečne čokolade, plazme i lešnika. Velika, kremasta torta, kojoj tortoljupci neće odoleti.


Pogledajte i ostale proverene torte KLIKNI OVDE ZA RECEPT

Potrebni sastojci:

- za koru: 
  • 5 belanaca
  • 7 kašika šećera
  • 10 kašika mlevenog keksa
  • 2 kašike brašna
  • pola praška za pecivo ( 6g)
( navedeni sastojci su za jednu koru, peku se ukupno tri kore )

- za fil:
  • 15 žumanaca
  • 15 kašika šećera
  • 6 kašika brašna
  • 3 kašike gustina
  • 1l mleka
  • 250g margarina
  • 100g bele čokolade
  • 100g mlečne čokolade
  • 50g keksa
  • 50g seckanih, pečenih lešnika
  • 150g čokolade za kuvanje

Priprema:


- Za koru:

Belanca umutiti u čvrst šne postepeno im dodajući šećer. 
Pomešati suve sastojke pa ih ručno dodati u umućena belanca. 
Smesu istresti u kalup promera 26cm, peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180C oko 12 - 13 minuta u zavisnosti od rerne. 
Na isti način napraviti još dve kore.

- Za fil:

Penasto umutiti žumanca sa šećerom. 
Sjediniti ih sa brašnom, gustinom i 2dcl mleka, a 8dcl mleka staviti da provri.
Nakon što provri, zakuvati smesu sa žumancima u mleku. 
Preručiti u drugu posudu i prekriti streč folijom od gore. 
Ohladiti na sobnoj temperaturi. 
Izmiksati margarin sobne temperature pa ga sjediniti sa ohlađenim filom. 
Odvojiti 1/3 fila. U njega dodati seckanu belu i mlečnu čokoladu, lomljeni keks i iseckan lešnik.
Istopiti 150g čokolade za kuvanje pa sjediniti sa preostalim filom.

Slaganje  torte:
  1. kora
  2. pola tamnog fila
  3. kora
  4. svetli fil
  5. kora
  6. druga polovina tamnog fila
Tortu staviti u frižider da se stegne, najbolje preko noći, zatim je dekorisati po želji i ukusu. Ako je obložite keks kremom, pogodna je i za oblaganje fondanom. 

Hvala Vam na čitanju! 💗

Do novog recepta, ostajte mi zdravi i siti, voli Vas "Ivana u kuhinji"! 
PRUŽITE MI PODRŠKU NA YOUTUBE KANALU( BESPLATNO):  https://bit.ly/3aiCUyT

FACEBOOK GRUPA GDE MOŽETE PODELITI SVOJE RECEPTE I DRUŽITI SE SA NAMA: https://www.facebook.com/groups/395485067963650





Коментари