Posni keksići ( vegan )

ČOKOLADNE ŠU - ŠU KROFNICE

 


Trostruko čokoladni kolač - Choux Au Craquelin / čokoladne šu - šu krofnice 🥰

Video recept možete pogledati ovde: 


Potrebni sastojci:

- za fil.
  • 100g čokolade
  • 200ml slatke pavlake
- za krckavi deo:
  • 60g margarina
  • 50g šećera
  • 50g brašna
  • 10g kakaa
- za princes krofnice:
  • 130ml vode
  • vrlo malo soli ( prstohvat )
  • 50g margarina
  • 65g brašna
  • 8g kakaa
  • 2 jaja
Priprema:

Prvo pravimo fil jer on mora da se ohladi.
Isecite čokoladu na sitnije komade, pa stavite u šerpu zajedno sa slatkom pavlakom na tihu vatru da se čokolada otopi. Često mešajte kako bi se brže otopilo a pavlaka ne bi prokuvala. Preručite u drugu posudu, ostavite na sobnoj temperaturi pola sata pa prebacite u frižider da se dobro ohladi dok spremate ostale sastojke.

Za krckavi deo sjedinite rukom u kompaktnu smesu sve navedene sastojke. Dobićete glatko testo koje se ne lepi za ruke. Razvaljajte ga tanko između dva lista papira, na debljinu oko 2,3 mm. Stavite u frižider da se stegne i ohladi dok spremite krofnice.

Za krofnice sjedinite vodu, so i margarin pa stavite na vatru. Kuvajte dok se margarin ne otopi. Sklonite sa vatre pa umešajte brašno i kakao. Dobro promešajte. Vratite na vatru pa kuvajte uz neprestano mešanje 2-3 minuta kako bi se cela smesa ukuvala. Gotovu smesu preručite u drugu posudu kako bi se lakše ohladila. U ohlađenu smesu ( dovoljno je hladiti je 10 minuta) dodajte 2 jaja pa sve dobro sjedinite mikserom. Smesu preručite u dresir kesu pa istiskujte manje gomilice na pek papir pazeći da ostavljate dovoljno razmaka između njih.

Rernu upalite u ovom trenutku da se zagreje na 190C.

Izvadite iz frižidera krckavi deo pa ga sa okruglom modlom isecite, ili koristite manju čašu. Po jedan kolut krckavog dela stavite na sredinu od gore na svaku krofnicu.

Pecite u zagrejanoj rerni na 190C - 25 minuta, bez otvaranja rerne. Ovaj deo je jako važan, jer je ovo princes testo sa dodatkom, tako da se ponaša isto kao i obično princes testo. Ukoliko nepečeno testo dođe u dodir sa hladnim vazduhom, testo će splasnuti, zato je važno da rernu prilokom pečenja nikako ne otvarate.

Ohladite krofnice.

Fil koji se ohladio izmiksajte tako da dobijete lep čvrst krem. Preručite ga u dresir vreću ili u špric za kolače.

Svaku krofnicu od dole probušite nožićem ili nastavkom za filovanje. Punite sa filom.

Krofnice po svojoj želji možete dodatno ukrasiti voćem, šlagom, štaubom... Ali i ne morate jer su mnogo ukusne same po sebi.

Ovaj put sam ih obogatila sa malinama jer moja deca vole kombinaciju čokolade i malina.

Hvala Vam na čitanju! 💗

Do novog recepta, ostajte mi zdravi i siti, voli Vas "Ivana u kuhinji"! 
PRUŽITE MI PODRŠKU NA YOUTUBE KANALU( BESPLATNO):  https://bit.ly/3aiCUyT

FACEBOOK GRUPA GDE MOŽETE PODELITI SVOJE RECEPTE I DRUŽITI SE SA NAMA: https://www.facebook.com/groups/395485067963650




Коментари