Salenjaci - salčići - recept za najlepše domaće salenjake

 


Salenjaci su poslastica mog detinjstva. Kada kuća zamiriše na toplo pečeno testo sa domaćim džemom, a mi, deca, ne možemo da dočekamo da se salenjaci prohlade, ne bi li što pre uživali u njima. Bili su obavezna poslastica u vreme svinjokolja, kada je svaka kuća imala domaće, sveže salo, a danas je skoro zaboravljena. Zato smo tu, svi obožavatelji starih poslastica, da ih sačuvamo od zaborava, da i naredne generacije mogu da uživaju u njima.


Detaljan postupak možete pogledati na video receptu koji sam snimila, a pisani recept sledi u nastavku.


Bitna stavka kod ovog recepta koju moram da napomenem je da je ovo veoma brz a jednostavan recept, gde nema puno čekanja između premazivanja. Sve se odmah radi, pa vam priprema neće oduzeti puno vremena.

Potrebni sastojci:


  • 400ml mleka
  • 20g svežeg kvasca
  • 2 kašike šećera
  • pola kafene kašičice soli
  • 3 jaja
  • 400g sala
  • domaći džem po izboru ( za punjenje )
  • šećer u prahu ( za posipanje )

Postupak:


Prvo ćemo da aktiviramo kvasac.
U toplo mleko stavimo izmrvljeni kvasac, kašiku šećera, kašiku brašna, promešamo i ostavimo od 5 do 10 minuta da se kvasac aktivira.
Ovim sastojcima dodamo kašiku šećera, 2 jaja, 3 kašike brašna i pola kašičice soli. 
Promešamo varjačom, a zatim postepeno dodajemo brašno kako bi umesili glatko testo koje se ne lepi za prste.
Potrebno je 800g brašna, ali ta količina može da varira u zavisnosti od veličine jaja, te stoga nemojte odmah dodati celu količinu, nego dodajte postepeno.
Umesite, pokrijte i ostavite da se testo udupla.
Nakon pola sata prebacite ga na površinu koju ste posuli brašnom.
Rasklagijajte ga u pravougaonik koji je debljine 2cm ( debljina jednog prsta ).
Uzmite 200g sala, premažite ga na pola pravougaonika.
Slobodnu polovinu pravougaonika testa prebacite preko premazane polovine.
Odmah premažite i preostalih 200g sala na dobijenu polovinu testa, pa slobodnu polovinu preklopite preko premazane polovine.
Nakon oba premazivanja i sklapanja, testo je poprimilo oblik kocke.
Odmah rasklagijajte testo u veliki prevouganik debljine 2cm.
Isecite kvadrate približno jednake veličine ( kod mene je širina kvadrata oko 4 prsta ).
Na svaki stavite kašičicu džema.
Postoji više načina motanja salenjaka, ja volim ovaj koji vidite na slici i snimku, a možete ih zatvarati u obliku knjige, kiflice, rolnice...
Ovde ću objasniti svoj način.
Desni ugao donje stranice prebacujem na levi ugao gornje stranice tako da dobijem trougao.
Ivice samo blago pritisnem, ne zatvaram ih potpuno, kako bi se lepo listali kad se ispreku.
Zatim uglove koji se nalaze na zatvorenoj strani trougla savijam u nazad, preklapajući jedan preko drugoga.
- oni kojima nije jasan pisani postupak, celo objašnjenje imaju u video receptu.
Salenjake poređam na pek papir.
Premažem umućenim jajetom.
Ostavim da narastu tek toliko koliko je potrebno da se rerna zagreje na 230C.
Pekla sam ih 15 minuta.
Pečene ih pokrijte, ostavite da se ohlade.
Posuti šećerom u prahu.

Prijatno ❤️

 Hvala Vam na čitanju! 💗

Do novog recepta, ostajte mi zdravi i siti, voli Vas "Ivana u kuhinji"! 

PRUŽITE MI PODRŠKU NA YOUTUBE KANALU( BESPLATNO):  https://bit.ly/3aiCUyT
FACEBOOK GRUPA GDE MOŽETE PODELITI SVOJE RECEPTE I DRUŽITI SE SA NAMA: https://www.facebook.com/groups/395485067963650





Коментари